KLOOTJESVOLK IN TV-LUILEKKERLAND

 • AUTHOR: // CATEGORY: Uncategorized

  No Comments

  Het klonk veelbelovend. Voor de 65ste verjaardag van schoonvader waren we uitgenodigd om in het Hilversumse tv-luilekkerland een heuse dinnershow bij te wonen. Een wervelende show vol zang en dans vergezeld van een 3gangendiner van de hand van biljartbalkale meesterkok Herman den Blijker.

  En veelbelovend begon het. Op zoek naar een parkeerplaats op het indrukwekkende Mediapark namen we per ongeluk de afslag voor hoog bezoek en zo werden we als echte vips uit de auto op de rode loper gehesen.

  In de gang op weg naar de studio werden we bovendien begroet door levensgrote foto’s van imponerende RTL-sterren, waarbij we de gelegenheid met beide handen aangrepen en ons lieten vereeuwigen met onze idolen.

  Aan het eind van de gang wachtte een tweesplitsing: vips en genodigden mochten het linkerpad nemen, terwijl het gewone klootjesvolk met zachte hand richting het rechterpad werd geleid.

  Het liefst waren we daar in de gang op de grond gaan zitten om de vips, de genodigden en het klootjesvolk te tellen. Om te turven hoeveel mensen uit elke categorie de moeite hadden genomen om hun iets te volumineuze lichamen in glitterende galajurken, glanzendzwarte jacquets en bonte stola’s te persen. De decolletés lagen voor het oprapen. We vroegen ons af hoeveel van de bezoekers heimelijk hoopten vanavond ontdekt te worden als ruwe tv-briljant. Die ijdele hoop kon wel eens voor het overgrote deel gelden. De make-up-afdeling van de Kruidvat had ongetwijfeld overuren gedraaid.

  Maar we waren hier om ons onder te dompelen in de wereld van showbizz en televisiegeschiedenis. We kozen het klootjesvolkpad, hingen onze jassen op en kregen ons tafelnummer toegewezen. Schoonvader lulde ons nog een rang omhoog, zodat we niet helemaal achterin maar bijna helemaal achterin kwamen te zitten. Tafel 89 zou onze plek voor de avond worden.

  Om ons beoordelingsvermogen wellicht wat aan te tasten werden we in het roze verlichte voorportaal van de studio alvast gul getrakteerd op alcoholische versnaperingen. Een reusachtige Wendy van Dijk, Jan Kooiman en Dennis Weening keken vanaf de rechterzijde vertederd op ons neer. Het was haast alsof ze tegen elkaar zeiden: Ach, wat schattig. Die mensen willen ook even een avondje de wereld van de televisie binnenstappen.

  Eenmaal binnen bleken we onze tafel 89 te delen met drie andere stellen. Een ouder echtpaar (zij gewapend met wegwerpcamera ‘neem ik altijd mee, zo handig, kun je zo in je tas donderen’), een jonger stel, en een stel van middelbare leeftijd (iets met vastgoed en een schoonheidsspecialiste uit Groningen die aan het eind van de avond, en ontelbare alcoholische consumpties later ruzie kregen over wie terug zou rijden naar het Noorden). We werden van harte welkom geheten door onze eigen ober: de Brabantse Jos.

  De rest van de avond laat zich simpel samenvatten. Herman had het menu dan wel bedacht en ongetwijfeld met veel passie wat termen uit het culinair woordenboek geplukt (Vol au Vent (bladerdeeg) met een korst van zeezout met kruiden gevuld met een ragout van kippendijen, grot en kastanjechampignons en verse doperwten), de bereiding was overduidelijk overgelaten aan een legertje lopendebandkoks. En terwijl onze smaakpapillen een gezellige polonaise inzetten (we hadden gehoopt op minstens een sexy tango), werden we getrakteerd op een overdosis amusement. Of eigenlijk AMUSEMENT. Met hoofdletters ja, want drieënhalf uur lang medleys, medleys, medleys, showballet, showballet, showballet, songfestival, songfestival, songfestival, RTL, RTL, RTL en B-artiesten (o.a. Dewi van Idols en de zangeres van de GTST-tune) komt wel bij je binnen. Gelukkig bleef Jos dapper de glazen vullen.

  Hoogtepunt van de avond was dat ik en mijn buurman een plens water op ons hoofd kregen die op onverklaarbare wijze uit de lucht viel. Even dachten we nog aan een special effect. Op dat moment werd immers een wervelende versie van Abba’s Waterloo opgevoerd. Maar het leek ons onwaarschijnlijk dat de art director die titel zo letterlijk had geïnterpreteerd. Even was tafel 89 onderwerp van gesprek bij de strak geregisseerde brigade van obers en floor managers. Misschien had het iets te maken met de overvloedige regenval, zo werd gesuggereerd. Maar hoe het showballet, de zangers en zangeressen en de hiphopformatie het publiek ook opzweepten, het dak ging er niet af. We hielden het de rest van de avond droog.

  Toen schoonvader ons vroeg hoe we het vonden kon ik amusementsmurw alleen nog maar uitbrengen: het was een waar visueel spektakel. En dat was het. Punt.

COMMENTS

0 Responses to Klootjesvolk in tv-luilekkerland

LEAVE A REPLY